بلاگ

نکات مهم برنامه‌ریزی و اجرای چیلر در ساختمان‌های جدید

نکات مهم برنامه‌ریزی و اجرای چیلر در ساختمان‌های جدید

نکات مهم برنامه‌ریزی و اجرای چیلر در ساختمان‌های جدید

در مقاله چیلر چیست و چگونه عمل می‌کند؟ با کلیت چیلرها و نحوه عملکرد این سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی آشنا شدید؛ همانطور که در مطلب فوق ذکر شد، چیلر قابل اجرا در پروژه‌های ساختمانی بزرگ نظیر برج‌های مسکونی و تجاری، مجتمع‌ها، بیمارستان‌ها، هتل‌ها و غیره است.
امکان دارد به عنوان صاحب پروژه، انتخاب و خرید این تجهیزات، بدون در نظر گرفتن موارد تخصصی مثل بار سرمایشی، شرایط اقلیمی منطقه نصب و بررسی مختصات و ویژگی‌های ساختمان، نتیجه مطلوبی نداشته باشد. بنابراین پیش از هر چیز باید “نکات مهم برنامه‌ریزی و اجرای چیلر در ساختمان‌های جدید” را بدانید تا در نهایت یک سیستم تهویه مطبوع حرفه‌ای، با راندمان بالا و به صرفه برای پروژه ساختمانی مدنظر خود طراحی و اجرا نمایید.
در این مطلب، به بررسی “نکات مهم برنامه‌ریزی و اجرای چیلر در ساختمان‌های جدید” خواهیم پرداخت؛

تحلیل بار سرمایشی ساختمان (محاسبه تن تبرید)

برای محاسبه تن تبرید باید از تجربه متخصصان، مشاوران و کارشناسان فروش و محاسبه ظرفیت سیستم‌های تهویه مطبوع کمک گرفت و نمی‌توان بر اساس چند فرمول و به تنهایی آن را تحلیل کرد.
برآورد تناژ تبرید امری تخصصی است چرا که هر اقلیم جغرافیایی، تعداد طبقات ساختمان و حتی اتاق‌ها و نقاط مختلف یک واحد بار برودتی خاص خود را دارد.
متراژ، کاربری (مسکونی، اداری و تجاری بودن)، تعداد نفرات حاضر و فعال در ساختمان و هدررفت انرژی و جریان برق، تنها چند عامل موثر در برآورد ظرفیت سرمایشی یک ساختمان به حساب می‌آیند.

انتخاب نوع چیلر

چیلرها در حالت کلی به سه دسته آبی، هوایی و جذبی تقسیم می‌شوند؛ بعد از حصول ظرفیت و تن تبرید مورد نظر، با توجه به سه عامل مهم که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، نوع چیلر انتخاب می‌شود:

  • فضای موجود
  • هزینه‌های عملیاتی
  • شرایط اقلیمی

معمولا برای کاربری مسکونی، از چیلرهای هوایی و برای دو کاربری تجاری و اداری از چیلرهای آب خنک استفاده می‌شود.
به طور کلی، راندمان چیلرهای آبی بالاتر و هزینه‌های عملیاتی آنها کمتر از دو نوع دیگر است.
ضمن اینکه اقلیم هم از موارد مهم انتخاب نوع چیلر است؛ فارغ از کاربری سیستم چیلر، بهتر است برای مناطق گرم و خشک از چیلرهای آبی استفاده شود.

طراحی سیستم توزیع

تأمین هوای مطبوع تنها نیمی از کارایی یک سیستم تهویه مطبوع مرکزی قدرتمند مثل چیلر است؛ 50 درصد باقیمانده به توزیع یکنواخت هوای ایجاد شده در ساختمان مربوط می‌شود.
برای این کار باید از یک سیستم کانال کشی بهینه و مهندسی شده، فن و دریچه‌های باکیفیت تقسیم هوا استفاده نمود.
حتی توزیع تماما یکنواخت هم دلیلی بر کارایی بالای چیلر نیست! این امر باید در نهایت کم‌صدایی و بدون ارتعاش و لرزش صورت بگیرد تا بتوان از هوای دل‌انگیز ایجاد شده بیشترین لذت را برد.

سیستم کنترل و اتوماسیون

چیلرها هم مانند هر دستگاه هوشمند دیگری، مطابق با تکنولوژی بروز می‌شوند؛ امروزه دیگر نمی‌توان یک سیستم گران قیمت تهویه مطبوع مرکزی مثل چیلر را بدون سیستم اتوماسیون تصور نمود.
سیستم‌های کنترل هوشمند به بهینه کردن عملکرد چیلر، فعال و غیر فعال شدن اتوماتیک بر حسب نیاز کاربر و همچنین کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های جاری، کمک شایانی می‌کنند.

استانداردها و مقررات

شرکت‌های معتبر تولیدکننده چیلر، همواره در تلاشند تا استانداردهای محصولات خود را ارتقا دهند؛ با این حال، ممکن مناطقی که چیلرها در آنها نصب می‌شوند، دارای مقررات و استانداردهای خاص خود در زمینه‌هایی مثل محیط زیست، ایمنی و بهره‌وری انرژی باشند.

زیرساخت‌های مکانیکی و الکتریکی

مهمترین نکته در راه‌اندازی چیلرها تأمین برق مصرفی آنهاست؛ حال آنکه برای ظرفیت‌های بالا، از چیلرهایی با تن تبرید بالاتر و با برق مصرفی سه‌فاز استفاده می‌شود.
حتما پیش از بهره‌برداری از چیلر، باید قابلیت‌های تأمین برق مصرفی و توانایی تأمین و ایجاد تغییر در دمای آب مورد نیاز چیلرها بررسی شود.
ضمن اینکه نباید از ایمنی مورد نیاز در پروسه نصب و همچنین استفاده و نگهداری چیلرها نیز غافل شد؛ دسترسی به تجهیزات و ارتقای سطح ایمنی دستگاه، باید در اولویت قرار گیرد.

نگهداری و خدمات پس از فروش

برنامه‌ریزی برای نگهداری دوره‌ای چیلر و تجهیزات مرتبط از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این خدمات شامل بازرسی‌های منظم، تمیز کردن فیلترها و بررسی عملکرد سیستم می‌شود.

سخن آخر…
برنامه‌ریزی سیستم‌های چیلر در ساختمان‌های جدید فعالیتی پیچیده و چند وجهی است که نیاز به دقت و توجه به جزئیات دارد. با رعایت نکات فوق، می‌توان به حداکثر بهره‌وری و کاهش هزینه‌های انرژی دست یافت و در عین حال آسایش ساکنین را تأمین کرد.