بلاگ

تاثیر دما و رطوبت بر کارکرد چیلر و فن‌کویل

تاثیر دما و رطوبت بر کارکرد چیلر و فن‌کویل

تاثیر دما و رطوبت بر کارکرد چیلر و فن‌کویل

سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی مثل چیلر و فن‌کویل، جهت ایجاد آسایش و تامین دمای دلخواه افراد ساکن در محیط‌های مسکونی، اداری و تجاری طراحی و تولید می‌شوند.
کارکرد بهینه چیلر و فن کویل باعث تامین هوای خنک در تابستان و تامین هوای گرم در فصول سرد می‌شود؛ با این حال شرایط جوی و محیطی مثل تغییرات دما و افزایش میزان رطوبت، می‌توانند تاثیرات مخرب جدی بر عملکرد این دستگاه‌ها بگذارند.

تاثیر دما بر چیلر

از آنجا که چیلرها به دو دسته ملی هوا خنک و آب خنک دسته بندی می‌شوند، افزایش یا کاهش دما، بر هریک تاثیرات منفی خاص خود را می‌گذارد.

افزایش بار سرمایشی در تابستان

هوای ایران، از اواخر اردیبهشت رو به گرم شدن می‌گذارد و به همین علت تقریبا در همین مقطع از سال باید به فکر سرویس و راه‌اندازی سیستم تهویه مطبوع مرکزی بود.
در روزهای بسیار گرم سال، هوای خنک بیشتری برای احساس راحتی و آسایش افراد حاضر در واحدهای مجهز به چیلر و فن‌کویل نیاز است.
قاعدتا بالا رفتن بار سرمایی این دستگاه‌ها میزان مصرف انرژی نیز افزایش پیدا می‌کند؛

کاهش کارآیی دستگاه

در زمانی که بیشترین فشار به دستگاه، برای تامین دمای مطبوع وارد می‌شود، کارآیی آن نیز کاسته می‌شود، به طوری که میزان هوای خروجی با دمای تنظیم شده از فن‌کویل، با درجات دیگر فرق چندانی نمی‌کند.
برای جلوگیری از این دو مورد، ابتدا به ساکن باید ظرفیت و نوع تجهیزات خود را مبتنی بر نیازهای مکانی که در آن سکونت دارید تعیین و انتخاب کنید.
در صورتی که دمای هوا بیش از اندازه بالا بود، می‌توانید با فشار کمتر آوردن به دستگاه و صرفه‌جویی، پیک گرما را پشت سر بگذارید.

تاثیر رطوبت بر چیلر

فارغ از اینکه چیلرها هم مانند دیگر دستگاه‌های تهویه مطبوع دارای طیف گسترده تولید هستند و می‌توان برای استفاده در مناطق گرمسیری و شرجی، از چیلرهای مناسب این مناطق بهره برد، به تاثیر رطوبت بر عملکرد آنها خواهیم پرداخت:
اغلب چیلرها دارای سیستم کنترل رطوبت هستند و این سیستم می‌تواند در صورت لزوم، از میزان رطوبت محیط بکاهد.
در شرایطی که میزان رطوبت نسبی هوا به طور طبیعی خیلی بالاست، این سیستم بار زیادی را تحمل می‌کند و در نتیجه، مصرف انرژی بالا رفته و هزینه‌های نگهداری و مصرف برق افزایش پیدا می‌کند.
ضمن اینکه چیلرها در محیط‌های بسیار مرطوب، سرعت کارکرد بالاتری دارند که این مورد می‌تواند باعث کاهش راندمان این دستگاه‌ها، در بلندمدت شود.

تاثیر دما بر فن کویل

از آنجایی که فن کویل هوای خنک / گرم شده توسط چیلر را درون اتاق‌های مختلف یک واحد، توزیع می‌کند، خواه ناخواه تحت تاثیر شرایط جوی اعمال شده بر چیلر، قرار خواهد گرفت.
همانند چیلرها، در دمای بالا، سرعت کارکرد فن‌کویل‌ها نیز افزایش می‌یابد؛ در چنین شرایطی، دستگاه قادر به خنک سازی مورد نظر کاربران نیست و مصرف انرژی نیز بالا می‌رود.

تاثیر رطوبت بر فن کویل

وقتی رطوبت نسبی هوا بالا باشد، تامین هوای خنک توسط فن‌کویل‌ها با اخلال مواجه می‌شود؛ این امر به دلیل بخار آب موجود در هوای ورودی به فن‌کویل است که عملکرد تبخیری و متعاقبا عملکرد تبریدی فن‌کویل را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
به طور کلی، انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع مناسب، عمدتا با دو هدف صورت می‌گیرد:

  • تامین دمای مورد نظر
  • کاهش هزینه‌ها

در طول سال، روزهای کمی هستند که دمای هوا بسیار بالا می‌رود و فشار آوردن به دستگاه‌هایی مثل چیلر و فن‌کویل، راه حل مناسبی برای رسیدن به دمای مطبوع نخواهد بود.
همچنین، برای مناطق مرطوب نیز، می‌توان از سیستم‌هایی که برای این اقلیم‌ها طراحی شده‌اند استفاده نمود.