بلاگ

چگونه مصرف انرژی سیستم‌های سرمایشی و تهویه مطبوع را کاهش دهیم؟

چگونه مصرف انرژی سیستم‌های سرمایشی و تهویه مطبوع را کاهش دهیم؟

چگونه مصرف انرژی سیستم‌های سرمایشی و تهویه مطبوع را کاهش دهیم؟

تجهیزات تهویه مطبوع و تأسیسات سرمایشی، همانند هر سیستم الکتریکی دیگری برق مصرف می‌کنند و این مورد اجتناب ناپذیر است؛ با این حال می‌توان با استفاده از راهکارهایی، مصرف برق و انرژی این تجهیزات را کاهش داد.
در این مقاله سعی شده به صورت کلی، راهکارهای فوق ارائه شود تا در صورت تمایل، کاربران بتوانند مصرف برق و انرژی سیستم‌های تهویه مطبوع مورد استفاده خود را کاهش دهند.
در همین ابتدا باید این نکته را متذکر شد که این مقاله برای تمامی تجهیزات تهویه مطبوع تنظیم شده و به صورت کلی نوشته شده است؛ در عین حال، هرجای این مقاله که نام تجهیز خاصی برده شود، راهکار خاص آن تجهیز نیز ارائه خواهد شد.
با توجه به شرایط موجود و الزام استفاده از تجهیزاتی مثل کولر گازی، داکت اسپلیت، چیلر و دیگر سیستم‌های سرمایشی، بهتر است از مرحله انتخاب تا مرحله نصب هریک از این تجهیزات، با مشاوران مجرب و کارشناسان فروش تجهیزات تهویه مطبوع در فروشگاه ناب تهویه، مشورت کرده و از راهنمایی‌های ایشان بهره‌مند شوید.

استفاده از تجهیزات تهویه مطبوع دارای فنآوری اینورتر

فنآوری اینورتر چند سالی است که محبوبیت فراوانی پیدا کرده است؛ با استفاده از این تکنولوژی که اساس کار آن استفاده از موتورهای دور متغیر و مقابله با نوسانات برق است، می‌توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
البته شایان ذکر است که فنآوری فوق، در تجهیزات سرمایشی مثل کولر گازی، داکت اسپلیت، چیلر و مولتی وی وجود دارد و وسایل سرمایشی مثل کولر آبی، فاقد آن هستند.
با این حال، اگر خواستار خریداری کولر آبی هستید، بهتر است کولرهای آبی سلولزی را انتخاب کنید؛ پد سلولزی در مقایسه با پوشال، افت انرژی کمتر و در نتیجه مصرف برق پایین‎‌تری دارد.

انتخاب ظرفیت مناسب متراژ واحد

در انتخاب و در ادامه، خریداری سیستم‌های سرمایشی، به ظرفیت مدل انتخابی خود و تناسب آن با متراژ محل سکونت یا محل کار خود دقت کنید.
نکته فوق بسیار مهم و امری کارشناسی است که باید با دقت و با مشورت کارشناس صورت بگیرد.

انتخاب مدل مناسب با اقلیم جغرافیایی

اقلیم‌های متفاوت، دارای شرایط آب و هوایی خاص خود هستند و برای هریک از آنها، تجهیزات تهویه مطبوع خاص آن منطقه طراحی شده است.
به عنوان مثال، اگر از یک کولر گازی با کمپرسور روتاری T1 که برای استفاده در مناطق معتدل طراحی شده، در مناطق گرمسیری یا تروپیکال استفاده کنید، هزینه مصرف برق بسیار زیاد خواهد بود.
در هنگام انتخاب تجهیز مورد نظر خود، ابتدا شرایط اقلیمی منطقه خود را بررسی کرده و سپس از مدل‌ها و ظرفیت‌های متناسب با آن اقلیم، مدل مورد نظر خود را انتخاب کنید.

انتخاب محل مناسب برای نصب یونیت خارجی

تجهیزاتی مثل کولر گازی، داکت اسپلیت و مولتی وی و تجهیزاتی مثل چیلر، دارای یونیت‌های خارجی هستند که باید در بهترین مکان ممکن در خارج از ساختمان نصب شوند.
هرچه مکان نصب این تجهیزات دور از تابش مستقیم آفتاب و دارای فضای مناسب برای گردش و سیرکولاسیون هوا در قسمت بالا و پشت یونیت باشند، عملکرد تجهیز سرمایشی بهینه‌تر است.

توجه به برچسب گرید انرژی

برچسب‌های رده‌بندی انرژی، یکی از عوامل رقابت بین تولیدکنندگان تجهیزات تهویه مطبوع است؛ هرچه رده انرژی یک دستگاه، پایین تر و با گرایش به حرف A و در حالت بهینه‌تر، نشان +A یا ++A باشد، مصرف انرژی آن کمتر است.

تناسب در تنظیم دمای دلخواه و دمای فضای بیرون

اگر خواهان مصرف بهینه سیستم سرمایشی خود هستید، باید بین دمای تنظیم شده دستگاه و دمای محیط بیرون تناسب ایجاد کنید؛ به عنوان مثال، در گرمترین روزهای سال، هرچه دمای کولر گازی یا دستگاه‌های دیگر را روی درجه پایین‌تر تنظیم کنید، مصرف برق بالاتر می‌رود.
دمای مطبوع فضاهای داخلی، در تمامی روزهای سال، 24 تا 26 درجه سانتیگراد است؛ در صورتی که قصد تنظیم دما، خارج از این محدوده را ندارید و همچنان به دمای مطبوع خود دست نیافته‌اید، در فصول گرم، می‌توانید از یک تجهیز کمکی مثل پنکه کم‌مصرف استفاده کنید و در فصول سرد، باید لباس بیشتری بپوشید.

سرویس دوره‌ای منظم

تمامی سیستم‌های تهویه مطبوع برای رسیدن به کارکرد بهینه و مصرف کمتر، باید به طور منظم و دوره‌ای، در ابتدا و انتهای کارکرد سالانه خود، مورد سرویس قرار بگیرند.
با این کار، هم طول عمر و دوام این سیستم‌ها افزایش پیدا می‌کند و هم قادر خواهید بود، میزان و هزینه مصرف انرژی آنها را کنترل کنید.

جلوگیری از هدررفت انرژی با استفاده از در و پنجره دوجداره

استفاده از پنجره‌های پروفیلی دوجداره، کمک شایانی به مصرف بهینه انرژی وسط وسایل سرمایشی و گرمایشی می‌کند.

استفاده از ترموستات با قابلیت برنامه‌ریزی

با اینکه اکثر تجهیزات تهویه مطبوع مدرن، دارای تایمر و ترموستات هستند و با استفاده از آنها می‌توان مدت زمان و کیفیت کارکرد این دستگاه‌ها را کنترل نمود، تعبیه ترموستات اتاقی نیز می‌تواند به تنظیم متناسب دما و کاهش مصرف انرژی، کمک زیادی بکند.

نظافت و شستشوی فیلترها و کمپرسور دستگاه به صورت منظم

این مورد نیز باید در ابتدا و انتهای هر دوره مصرف صورت بگیرد؛ فیلترهای کولر گازی در ابتدای فصل گرم، باید شسته شوند و پس از خشک شدن، دوباره مورد استفاده قرار بگیرند.
در صورتی که از کولر آبی استفاده می‌کنید، در ابتدای فصل گرم پوشال آن را تعویض کنید و در صورت استفاده از کولر سلولزی، پد سلولزی را شستشو دهید؛ در انتهای فصل گرم نیز، آب داخل سینی کولر آبی را تخلیه کنید.
موارد قید شده، به صورت کلی ارائه شده و قطعا تمامی راهکارهای کاهش مصرف انرژی را در بر نمی‌گیرد؛ این مورد به مساحت، نقشه ساختمان و نقاط استراتژیک نصب یونیت‌های خارجی نیز مرتبط است.
حتما قبل از انتخاب و خرید هریک از سیستم‌های تهویه مطبوع، با کارشناسان زبده و فعال در این حوزه، مشاوره کنید و سپس اقدام به خرید نمایید.