بلاگ

راهنمای کامل انتخاب و نصب پمپ‌های آبرسانی مناسب ساختمان‌ها

راهنمای کامل انتخاب و نصب پمپ‌های آبرسانی مناسب ساختمان‌ها

راهنمای کامل انتخاب و نصب پمپ‌های آبرسانی مناسب ساختمان‌ها

پمپ‌ آبرسانی از تجهیزات ضروری و مهم در تأمین آب مصرفی ساختمان‌های مسکونی، اداری و صنعتی است که خرابی آن موجب بروز اخلال گسترده در سیستم آبرسانی می‌شود؛ در انتخاب، خرید و نصب پمپ آبرسانی باید نهایت دقت و توجه را به خرج داد.
میزان کارآیی در سیستم آبرسانی، صرفه جویی در مصرف انرژی و ظرفیت متناسب با نیازهای ساختمان، از عوامل انتخاب یک پمپ آبرسانی مناسب جهت نصب در سیستم لوله کشی آب ساختمان هستند.
قبل از پرداختن به مسأله انتخاب پمپ مناسب، بهتر است انواع پمپ‌های آب را به صورت اجمالی لیست کرده و مزایا و معایب هریک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.

انواع پمپ آب و آبرسانی

پمپ سانتریفیوژ

اساس کار این پمپ، استفاده از یک قاعده فیزیکی به نام نیروی گریز از مرکز است و عمدتا در سیستم‌های آبرسانی عمومی مثل کاربری‌های ساختمانی، باغداری و کشاورزی استفاده می‌شود.
پمپ‌های سانتریفیوژ دارای انواع مختلفی مثل تک پروانه، دو پروانه، دبی بالا، منو بلاک و … می‌شوند.

  • مزایا: کارآیی بالا/ انعطاف در کاربرد در مصارف گوناگون/ کارکرد کم صدا/ راندمان بالا در فشار یکنواخت
  • معایب: حساسیت بالا در برابر تغییرات دمایی/ بروز کاویتاسیون در شرایط خاص

پمپ جتی

پمپ‌های جتی برای استخراج و مکش آب از محل‌های عمیق مثل چاه‌ها و سرداب‌ها بسیار مناسبند.
در مقایسه با دیگر پمپ‌ها، پمپ جتی توانایی بالاتری در مکش آب از عمق زیاد دارد.

  • مزایا: قابلیت مکش بالا/ هزینه خریداری و راه‌اندازی بهینه
  • معایب: نیاز به تعمیر و نگهداری زیاد/ کارآیی کم در فشارهای بالا

پمپ دیافراگمی

از این مدل پمپ برای جابجایی مایعات حساس، آلوده و حاوی ذرات معلق استفاده می‌شود؛ تجهیزات فوق دارای دیافراگم هستند که همین مسأله دلیل عمده گران بودن آنهاست.

مزایا: قابلیت جابجایی مایعات حساس و حاوی ذرات معلق/ مقاومت بالا در برابر خوردگی
معایب: صرف هزینه زیاد برای خرید و نصب/ نیاز بیشتر به نگهداری

پمپ‌های غوطه‌ور

اگر نیاز به نصب پمپی دارید که باید به طور کامل در چاه‌ها و مخازن آب قرار بگیرند، پمپ‌های غوطه‌ور بهترین گزینه هستند.

  • مزایا: کارآیی بالا/ عدم نیاز به نصب به صورت مجزا
  • معایب: هزینه بالای نصب و نیاز به تعمیرات تخصصی

لبته در طبقه‌بندی پمپ‌ها می‌توان به مدل‌هایی مثل پمپ‌های محیطی، بشقابی، خودمکش و طبقاتی هم اشاره نمود که در زمره پمپ‌های معرفی شده قرار می‌گیرند.

نکات مهم در انتخاب پمپ آبرسانی

بررسی نیازهای ساختمان

ابتدا باید اطلاعات کلی ساختمان مورد نظر، مثل مسکونی یا اداری بودن، تعداد طبقات، تعداد واحد در هر طبقه، میزان مصرف آب بسته به تعداد افراد (تقریبی) و تعداد روشویی، ظرفشویی، سرویس بهداشتی و حمام و موارد دیگر، مورد بررسی قرار گیرد.
در ادامه و با برآورد اطلاعات به دست آمده، می‌توان بهترین پمپ را از نظر ظرفیت، برق مصرفی و توان الکتروموتور، انتخاب نمود.

ارتفاع پمپاژ پمپ

پس از بررسی اطلاعات کلی ساختمان، باید ارتفاع عمودی، افت فشار موجود در لوله‌کشی و اتصالات و برآورد فشار اضافی بر خروجی‌ها، بررسی شود.

سورس یا منبع آب

این نکته نیز مهم است که پمپ به چه منبعی از آب متصل خواهد شد؟ شبکه آب شهری، چاه آب یا مخازن فایبرگلاس و فلزی، از منابع شناخته شده آب در یک شبکه آبرسانی هستند.

مصرف انرژی

کاهش مصرف انرژی و متعاقبا کاهش هزینه‌های تأمین انرژی، همواره یکی از مهمترین دغدغه‌های مصرف کنندگان در خرید اقلام تاسیساتی است.
پمپ‌ها هم به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات تاسیسات ساختمان، از این قاعده مستثنی نیستند؛ مواردی مثل راندمان بالای پمپ، تولید توسط شرکت‌های معتبر خارجی و داخلی، مشخص بودن مصرف انرژی به وسیله درج برچسب و دیگر موارد، از عوامل اعتماد مشتری در زمینه مقرون به صرفه بودن و کاهش مصرف انرژی هستند.

کیفیت آب

کیفیت آبی که قرار است از نقطه‌ای به نقطه دیگر منتقل شود، در انتخاب پمپ آبرسانی بسیار اهمیت دارد.
برای مثال برای انتقال آب با کمترین میزان آلاینده، از پمپ سانتریفیوژ و برای انتقال آب حاوی ذرات معلق از پمپ دیافراگمی استفاده می‌شود.

نکات مهم در نصب پمپ آبرسانی

محل نصب پمپ

در ابتدا برای نصب پمپ، باید محلی را انتخاب کرد که دسترسی اپراتور و سرویس کار به آن آسان باشد.
علاوه بر مورد قبل، این مکان باید خشک، دارای ایمنی بالا و دور از هرگونه منبع آلودگی باشد.

لوله‌کشی مناسب

بهترین پمپ موجود در بازار هم کارآیی لازم را در سیستم لوله‌کشی غیر بهینه نخواهد داشت! انتخاب لوله با متریال و قطر مناسب و به کارگیری اتصالات مطمئن جهت جلوگیری از افت فشار و نشتی آب، در انتخاب پمپ ایده‌آل تأثیر خواهد داشت.

نصب ابزار و تجهیزات کنترل

وجود پمپ و لوله‌کشی ایده‌آل، به خودی خود متضمن داشتن یک شبکه آبرسانی مناسب نیست؛ آنچه سیستم فوق را کامل می‌کند، بهره‌گیری از شیرهای کنترل، سوئیچ‌هیا فشار و سیستم‌های اتوماتیک برای مدیریت بهتر جریان آب است.

تست عملکرد

پس از اطمینان از بهینگی لوله‌کشی، انتخاب و نصب پمپ و همچنین نصب ابزار دقیق در خط لوله، عملکرد هریک از اجزا و در ادامه کارکرد کل سیستم، از نظر مقاومت در برابر افزایش و کاهش فشار و غیره باید مورد آزمایش قرار بگیرد و در صورت کارکرد بی‌نقص، سیستم راه‌اندازی شود.

نگهداری دوره‌ای

جهت افزایش طول عمر و کارآیی پمپ آب، باید آن را به طور مرتب و در فواصل زمانی منظم، سرویس و بررسی کرد.

سخن آخر در مورد انتخاب پمپ آب و آبرسانی مناسب

با رعایت نکات کلیدی گفته شده مثل بررسی اطلاعات کلی ساختمان و نیاز آن به شبکه آبرسانی، مشخصات پمپ مثل توان، برق مصرفی، آبدهی، هد و ابعاد و نکات کلیدی نصب آن، می‌توان به یک سیستم آبرسانی کارآمد با طول عمر بالا دست یافت.