مقایسه چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک؛ کدام بهتر است؟
چیلرها به عنوان مهمترین تجهیزات تهویه مطبوع مرکزی در جهان شناخته میشوند و استقبال از این دستگاهها، در کاربریهای متفاوتی مثل کاربریهای مسکونی، اداری و تجاری، در هر مقطع فزونی پیدا میکند.
چیلر یک سیستم تهویه مطبوع یکپارچه است که قادر است، دمای تعداد زیادی از اتاقهای یک ساختمان را تنظیم کرده و هوای محیط را مطبوع سازد.
دو نوع کلی این تجهیزات را چیلرهای آب خنک و چیلرهای هوا خنک تشکیل میدهند؛ این نکته کدامیک از این دو نوع، برای استفاده به عنوان سیستم یکپارچه تهویه مطبوع بهتر هستند، مستلزم بررسی شرایط و وضعیتهای گوناگون است که در مقاله “مقایسه چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک؛ کدام بهتر است؟” قصد داریم، به آنها اشاره کنیم.
قبل از بررسی موارد مقایسه بین این دو چیلر، بهتر است تعریفی اجمالی از هریک از آنها ارائه دهیم تا معایب و مزایای هریک را مورد تحلیل قرار دهیم:
چیلر آب خنک چیست؟
در این نوع چیلر، همانطور که از عنوانش پیداست، نقش اصلی را آب ایفا میکند؛ چرخه تبرید در چیلر آب خنک به این صورت است که گرمای جذب شده از واحد از طریق مبدل حرارتی، به آب منتقل شده و سپس آب با ورود به برج خنک کننده (Cooling Tower) دمای خود را از دست داده و خنک میشود.
سپس آب سرد از طریق چیلره به فنکویل و یا هواساز منتقل شده و هوای خروجی این تجهیزات، به صورت هوای خنک به محیط وارد میشود.
در ادامه، آب دوباره به چیلر بازگشته و مجددا سیکل مذکور تکرار میشود.
مزایای چیلر آب خنک:
- بهرهوری و راندمان بسیار بالا
- کارآیی بدون افت در هوای بسیار گرم
- مناسب برای نصب در ساختمانهای بزرگ با واحدهای متعدد
- دارای عملکرد بسیار پایدار در ظرفیتهای بالا
معایب چیلر آب خنک:
- هزینه بالا برای نصب و بهرهبرداری
- نیازمند به برج خنک کننده جهت تکمیل سیکل تبرید آب
- مصرف آب بالا
چیلر هوا خنک چیست؟
در چیلرهای هوا خنک آب وارد اواپراتور قدرتمند دستگاه شده و دمای آن کاهش شدید پیدا میکند؛ آب خنک شده به فنکویل منتقل و باعث خنک شدن هوای خروجی این تجهیزات میشود.
در ادامه گرمای جذب شده توسط کندانسور هوایی به هوای آزاد هدایت میشود.
مزایای چیلر هوا خنک:
- نصب آسان و عدم نیاز به فضای زیاد
- عدم نیاز به برج خنک کننده
- مصرف آب بسیار کم
- هزینه نگهداری پایینتر نسبت به نوع آب خنک
- مناسب برای ساختمانهای کوچک با تعداد واحد محدود
معایب چیلر هوا خنک:
- راندمان و بهرهوری پایینتر نسبت به نوع آب خنک
- محدودیت عملکرد در ظرفیتهای بالا
- کاهش کارآیی در هوای بسیار گرم
عوامل موثر در انتخاب چیلر آب خنک و هوا خنک
- فضای موجود برای نصب؛ طبق توضیحاتی که پیشتر داده شده، چیلرهای آب خنک به دلیل نیاز داشتن به برج خنککن، به فضای بیشتری برای نصب احتیاج دارند؛ ضمن اینکه، چیلرهای هوا خنک، اساسا دارای طراحی جمع و جور و کامپکت هستند.
- ظرفیت پروژه؛ کاربری پروژه اعم از مسکونی، تجاری و اداری بودن آن در کنار ظرفیت و تعداد واحدها، متراژ هریک از آنها و پیش بینی گسترش و توسعه پروژه بسیار مهم است؛ معمولا در پروژههای محدود و کوچک از چیلر هوا خنک و در پروژههای بزرگ و صنعتی و مستلزم تن تبرید بالا، از چیلرهای آب خنک استفاده میشود.
- شرایط اقلیمی؛ عمدتا در مناطق معتدل از نوع آب خنک و در مناطق گرم و خشک – که اساسا کم آب هستند – از نوع هوا خنک استفاده میشود؛ البته این مورد به هیچ عنوان حتمی نیست و پیش از انتخاب نوع چیلر، بهتر است با کارشناسان و تکنسینهای تهویه مطبوع، مشورت شود.
- بودجه تخصیص یافته؛ در صورتی که برآورد هزینه و صرفه اقتصادی برای مصرف کننده اهمیت داشته باشد، با توجه به موارد قبلی، چیلر هوا خنک گزینه اقتصادیتری به حساب میآید.
به طور کلی، اگر قصد دارید یک بار، با دست و دلبازی هزینه کنید و تا سالها از یک سیستم تهویه مطبوع ایدهآل برخوردار باشید، چیلر آب خنک گزینه مناسبی است؛ در عین حال، اگر قصد صرفه جویی در هزینه و مصرف آب دارید، از چیلر هوا خنک بهره بگیرید.