مزایا و معایب استفاده از پکیجهای گرمایشی و مقایسه با سیستمهای گرمایشی سنتی
آیا پکیجهای گرمایشی نسبت به سیستمهای گرمایشی سنتی کارآمدتر هستند؟ آیا احتیاج بشر به داشتن محیط گرم در طی زمهریر سرد، در عصر حاضر به طور کلی رفع شده است؟
آیا هنوز میتوان ردپای حساسیتهای اقتصادی یا زیست محیطی را در نگرش انسان مدرن به مقوله گرمایش محیط جست؟
یکی از مهمترین نیازهای بشر، تأمین دمای مطبوع محل سکونت (و ایضا محل کار) متناسب برای هر فصل بوده است؛ در گذشته و قبل از پدید آمدن یکجانشینی، انسان برای رسیدن به دمای مطبوع خود از نقطهای به نقطه دیگر کوچ میکرد.
بعد از اینکه آدمی تصمیم گرفت در یک نقطه خاص سکونت کند و ییلاق/ قشلاق کردن را کنار بگذارد، دغدغه تأمین دمای مناسب، رنگ و بوی جدیتری به خود گرفت.
استفاده از سوخت طبیعی، بهره گیری از موی حیوانات در ساخت چادرها و پردههای ضخیم و دیگر موارد، نشان دهنده اعتنای انسان به مقوله حفظ گرما و جلوگیری از هدررفت آن است.
با مدرن شدن جوامع و وقوع انقلابهای صنعتی، سوختهای فسیلی به سرعت جای سوختهای طبیعی مثل چوب را گرفتند و همه گیر شدن استفاده از سوخت فسیلی، طیف گستردهای از تجهیزات گرمایشی را روانه بازارها نمود که این روند تا به امروز ادامه دارد!
در حال حاضر، انتخاب و خرید یک سیستم گرمایشی کارآمد و قدرتمند، امری تقریبا آسان است؛ این در حالی است که تا همین دهههای پیش، حتی در ویلاها و عمارتهای بزرگ، گرم کردن یک یا نهایتا دو اتاق در فصل زمستان کافی بود تا همه اعضای یک خانواده در کنار هم جمع شوند و پس از سپری کردن فصل سرد، به پیشواز بهار بروند.
در عصر کنونی، نیاز به توزیع گرما در تمامی نقاط فضای مسکونی یا اداری، حتی سرویس بهداشتی و حمام، امری اجتناب ناپذیر است.
با اینکه امروزه، تأمین گرمایش قابل تنظیم مورد نیاز در تمامی نقاط منزل امری بدیهی است، صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینههای تأمین حرارت هم از عواملی هستند که انسان مدرن، خواستار دسترسی به آنهاست.
با یک نگاه اجمالی و در یک کلام، میتوان گفت که تأمین گرما، هنوز یکی از نیازهای اصلی انسان هاست که به مدد تکنولوژی و پیشرفت تجهیزات گرمایشی، تفاوتهای فاحشی با روشهای سنتی تأمین گرما دارند.
پکیجهای گرمایشی به عنوان محبوبترین تجهیزات در امر تأمین حرارت مرکزی، جزئی لاینفک از بسیاری از منازل و ادارات هستند که عمدتا قادرند گرمای مورد نیاز رادیاتورها، کویلها و حتی آب مصرفی واحدها را نیز تأمین کنند.
در این مقاله با بررسی مزایا و معایب پکیجهای شوفاژ – که به طور جدی یکی از کارآمدترین سیستمهای حرارت مرکزی به شمار میروند – خواهیم پرداخت و هر مورد را با راهکارهای سنتی و قدیمی، مقایسه خواهیم نمود.
مزایای پکیج گرمایشی
کارآیی بالا
طراحی مدرن، استفاده از فناوری روز و پاسخگویی به نیازهای مشتری در هر مقطع از تولید پکیج، از دلایل کارآمدی این دستگاه است.
در اینجا کارآیی بالا یعنی سرعت، دقت، ایمنی و ظرفیت بالای تبدیل نیروی مکانیکی به انرژی گرمایی!
پکیجهای شوفاژ در سریع ترین زمان ممکن حرارت مورد نیاز رادیاتورها و کویلها را تأمین میکنند.
حتی در نوع دو مبدل این دستگاهها، آبگرم مصرفی ساختمان نیز قابل تامین است.
در مقایسه با سیستمهای گرمایشی سنتی، مثل موتورخانههای قدیمی که کارکردشان مبتنی بر تأمین سوختهای فسیلی مثل گازوئیل بود و ایضا خرابی یک تجهیز مثل مشعل، دیگ یا پمپ به اخلال در کل سیستم منجر میشد، سهولت و سرعت تأمین گرمایش پکیجهای شوفاژ بالاتر است.
نصب آسان و اشغال فضای کم
پکیجها به دلیل دارا بودن ابعاد کوچک به راحتی داخل منازل مثل آشپزخانه و در نهایت در بالکن قابل نصب هستند؛ این تجهیزات با اقلام و اتصالات مربوطه ارائه میشوند که پروسه نصب آنها را تسهیل میبخشد.
حال تصور کنید بهرهبرداری از یک موتورخانه مرکزی چقدر میتواند زمانبر باشد! حتی میتوان استفاده از بخاریهای نفتی و گازی که معمولا نصب آنها مستلزم رعایت نکات ایمنی فراوان بود را متصور شد!
قطعا پکیج در مقایسه با سیستمهای سنتی نام برده شده، دست بالاتر را خواهد داشت.
کنترل دما و صرفه جویی در مصرف انرژی
با برخورداری از فناوری دیجیتال و البته استفاده از ترموستاتهای مدرن، دمای مطبوع حاصل از ایجاد گرمایش توسط پکیج قابل تنظیم است.
این مسأله کمک فراوانی به مدیریت هزینههای مصرف انرژی میکند؛ چنین امکانی در سیستمهای گرمایشی سنتی وجود نداشت یا اگر داشت، صرفا محدود به تنظیم شعله بخاریهای گازی در یک محدوده مشخص میشد!
با وجود پکیج نه تنها میتوان هر نقطه از واحد را که دارای رادیاتور است را گرم کرد، بلکه میتوان دمای این نقاط را نیز کنترل نمود.
تنوع سوخت مصرفی
پکیجهای شوفاژ علاوه بر اینکه از ابعاد و اندازه کوچکی برخوردارند و در زمینه نصب و سهولت، منعطف هستند، به دلیل امکان استفاده از سوختهای مختلف هم انعطاف خود را نسبت به دیگر روشها، به رخ میکشند.
گاز، برق و گازوئیل، سه سوخت متفاوت پکیجها هستند؛ البته به نوع خورشیدی این دستگاهها هم میتوان اشاره کرد که در حال حاضر استقبال زیادی از آنها نمیشود اما در آینده نزدیک، قطعا شاهد افزایش استفاده از آنها خواهیم بود.
در سیستمهای گرمایشی سنتی، کمبود سوخت مورد نظر باعث از کار افتادن کل سیستم میشد.
معایب استفاده از پکیج گرمایشی
وابستگی به الکتریسیته
پکیجهای گرمایشی به دلیل بهرهگیری از بردهای دیجیتال و اقلام الکتریکی دیگر، به شدت به نیروی برق وابستهاند.
در صورتی که محل سکونت یا کار، شاهد نوسانات و قطعی برق باشیم، عملکرد پکیجها نیز مختل خواهد شد.
تولید در ظرفیتهای محدود
یکی از سیاستهای تولیدکنندگان پکیجهای گرمایشی تولید این دستگاهها در ظرفیتهای محدود است؛ به طور کلی ظرفیت پکیج با توجه به متراژ واحد و تعداد رادیاتورها تعیین میشود و همین مسأله باعث بوجود آمدن استانداردهایی میشود که شاید برخی مصرف کنندگان قائل به رعایت آنها نشوند.
با توجه به دو عیب گفته شده، برخی مشتریان در کنار سیستم حرارت مرکزی مدرنی مثل پکیج شوفاژ، معمولا بخاری یا هیترهایی با سوخت یکسان یا متفاوت نیز ابتیاع میکنند که این مسأله نشان دهنده محدود بودن ظرفیت دستگاه برای متراژ مورد نظر آنهاست.