دلایل کاهش سرمای کولر گازی؛ چگونه متوجه شویم کولر گازی ما نیاز به تعمیر دارد؟
کولر گازی یا اسپلیت، محبوبترین تجهیز تهویه مطبوع در سرتاسر جهان به شمار میرود؛ عدم نیاز به کانال کشی و داکت کشی، تأمین سرمایش و گرمایش آنی و طراحی مدرن و زیبا، از دلایل محبوبیت این دستگاهها هستند.
تنها با تعیین ظرفیت مناسب کولر گازی، خرید مدل بهینه و استقرار آن در جای درست برای نصب، میتوان تا سالها از قابلیت سرمایشی و گرمایشی این دستگاه استفاده نمود.
با این حال، برخی مواقع، اسپلیت نصب شده، سرمایش لازم را تأمین نمیکند و خروج باد گرم، مصرف کننده را به کلافگی میکشاند!
در این مقاله قصد داریم، انواع علل، علائم و راهکارهای جلوگیری از کاهش برودت هوای خروجی از کولر گازی را بررسی کنیم.
در همین ابتدا، ذکر این نکته الزامی است که در صورت داشتن گارانتی، برای رفع مشکل فوق یا هر اخلال دیگری در کولر گازی، با نمایندگی تماس گرفته و مورد را گزارش دهید و تا رسیدن تکنسین شرکت تأمین کننده دستگاه، هیچ اقدامی انجام ندهید.
طبیعتا راهکار فوق، برای دستگاههایی کاربرد دارد که موعد گارانتیشان به سر نیامده باشد و قاعدتا برای اسپلیتهایی که سالهاست فعال بودهاند و موعد گارانتیشان به سر آمده، کاربرد ندارد.
با تمام این تفاصیل، در هر صورت بهتر است بابت رفع هر مشکلی و پیش از انجام هر فعالیتی، کار را به کاردان سپرده و از دانش تکنسینهای تعمیرات دستگاههای تهویه مطبوع بهره بگیرید.
با توجه به این مسأله که کاهش برودت هوای خارج شده از کولر گازی، میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد، مراجعه به یک تعمیرکار زبده، امری بدیهی و الزامی است.
چرا کولر گازی باد گرم میزند؟!
این سادهترین شکل طرح سوال فوق است! چرا باد کولرهای گاز گرم میشود؟! این سوال، پاسخهای نسبتا زیادی دارد و تنها به یکی دو مورد محدود نمیشود.
اولا هر دستگاه کولر گازی، به فراخور مدل و ظرفیت، برای متراژ و اقلیم (آب و هوای منطقهای) متناسب خود تولید شده و از این رو هر دستگاهی را نمیتوان در هر منطقهای نصب نمود.
در ثانی، علل استخراج باد گرم از کولر گازی، میتوانند گاهی ساده باشند، مثل نشتی گاز مبرد و میتوانند مانند مواردی مثل خرابی برد یا ترموستات و یا گرفتگی کویل کندانسور، پیچیده باشند.
ضمن اینکه هر کدام از این علتها، نشانهها و دلایل بروز خود را دارند؛ به همین علت همواره توصیه ما بر این است که در ابتدا، در صورت امکان استفاده از شرایط گارانتی، به سرویسکار شرکت تأمین کننده و در غیر این صورت، به سرویسکار مجرب و متخصص مراجعه کنید.
در ادامه، علل باد گرم زدن کولر گازی را به اختصار بر شمرده و در مورد هریک، شرحی مختصر ارائه میکنیم؛
نشتی و کمبود گاز مبرد
قاعدتا در استفاده از کولر گازی نو و آکبند، انتظار خالی شدن گاز مبرد، دور از ذهن است؛ اکثر اوقات، این مورد برای اسپلیتهایی اتفاق میافتد که چند سال از نصب و استفاده از آنها، گذشته است.
نشتی گاز مبرد، شایعترین دلیل گرم شدن باد کولر گازی است و علائم و نشانههای آن عبارتند از:
- افزایش نسبی هزینههای برق نسبت به کارکرد معمولی کولر گازی
- کاهش دمای باد کولر گازی در فصول گرم (که دقیقا مورد بحث همین مقاله است)
- افت کلی عملکرد کولر گازی
- استشمام مستقیم بوی گاز مبرد (که بویی مشابه ماندگی و فاسد شدن دارد)
- ایجاد برفک در پنل و لولههای اسپلیت
- ایجاد تغییر در رنگ لولههای مسی
- روشن نشدن دستگاه!
همانطور که گفته شد، نشتی گاز مبرد، عمدتا در دستگاههایی رخ میدهد که از نصب آنها سالها گذشته است و چنین مشکلی به ندرت در کولرهای گازی نو ظاهر میشود.
همچنین تشخیص میزان و محل دقیق نشتی نیز امری است که نیاز به کارشناسی و بازدید دقیق دارد.
به طور کلی، میتوان دلایل بروز نشتی در اسپلیتها را مطابق با موارد زیر، بازشمرد:
- فرسودگی کولر گازی
- عدم نصب صحیح دستگاه
- وارد شدن آسیب و ضربه به بدنه
- بوجود آمدن خوردگی در لولهها و کویل اواپراتور
- بروز مشکل در اتصالات
موارد مربوط به یونیت خارجی و کندانسور
کولرهای گازی دیواری و ایستاده، از دو بخش مجزای یونیت داخلی و یونیت خارجی تشکیل شدهاند؛ کندانسور دستگاه، اصلیترین بخش یونیت خارجی کولرهای گازی است که اخلال در کارکرد آن، میتواند به افت دمای باد خروجی اسپلیت بینجامد.
نامناسب بودن محل قرارگیری کندانسور
یکی از مهمترین نکات در هنگام نصب و راهاندازی کولر گازی، انجام محاسبات دقیق و برآورد تمامی جزییات در انتخاب محل دقیق کندانسور است.
مورد فوق عمدتا در کولرهای گازی تازه خریداری شده رخ میدهد.
گرفتگی کویلهای کندانسور
این مورد نیز در دستگاههایی بروز پیدا میکند که تازه خریداری و نصب شدهاند و ارتباط زیادی به مورد قبلی، یعنی عدم قرارگیری کولر گازی در محل مناسب دارد.
اخلال و خرابی کمپرسور
این مورد معمولا در کولرهای گازی با کارکرد بالا رخ میدهد؛ کمپرسور اسپلیت، باید در فواصل زمانی منظم، مورد بررسی و سرویس قرار بگیرد، در غیر این صورت، در درازمدت دچار اخلال در کارکرد میشود و همین مسأله بر دمای باد خروجی از دستگاه، تأثیر منفی میگذارد.
گرم شدن کمپرسور
با توجه به اینکه یونیت خارجی و گاها در معرض نور آفتاب و گرمای شدید قرار دارد، در پارهای مواقع، این گرما، باعث ایجاد تأثیر مخرب در قابلیت خنک کنندگی کولر گازی میشود.
البته گرم شدن کمپرسور امری اجتناب ناپذیر است و در صورت بروز گرم شدن هوای خروجی از کولر گازی در پی بروز این مورد، باید مسأله را با تکنسین زبده مطرح کرد.
تمیز نبودن فیلتر اواپراتور
این مورد نیز مانند موارد مشابه مطرح شده، به عدم سرویس منظم دستگاه برمیگردد؛ در واقع، سرویس کولر گازی، صرفا یک Checking ساده نیست؛ بلکه سرویس استاندارد، شامل رفع موارد احتمالی اخلال، تعویض قطعات فرسوده و نهایتا نظافت کامل و هواگیری کل یونیت خارجی اسپلیت میشود.
موارد مربوط به یونیت داخلی
همانطور که یونیت خارجی نیازمند سرویس دورهای است، یونیت خارجی نیز به طور منظم باید مورد بررسی قرار بگیرد و سلامت کارکرد آن چک شود.
مواردی که ممکن است در یونیت داخلی اسپلیتها رخ دهند و منجر به کاهش دمای باد سرد کولر گازی شوند، عبارتند از:
- خرابی ترموستات
- خرابی برد کولر گازی
- انسداد سوراخهای فیلتر پنل داخلی
- اخلال در ترمینالهای ورودی و خروجی دستگاه
- اخلال در کارکرد سنسور
- خرابی فن یا موتور فن
- خرابی خازن
- اخلال در کارکرد رله اورلود
عدم تناسب ظرفیت کولر گازی با متراژ واحد
در صورتی که اسپلیت مورد نظر خود را – چه برای استفاده در منزل و چه برای نصب در محل کار – از فروشگاههای معتبر خریداری کرده باشید، به احتمال فراوان درگیر مشکل باد گرم آن نخواهید بود.
متاسفانه، خرید کولر گازی از فروشگاههای نامعتبر، فقدان کارشناس مجرب برای ارائه توصیههای مهم انتخاب ظرفیت و ملزومات نصب و حتی بکارگیری نصابهای کم تجربه، عواملی هستند که باعث میشود، کاربر یا مصرف کننده، خرید بهینهای نداشته باشد.
بدین معنی که وجه خرید کولر گازی پرداخت شده، در حالی که لذتی که باید از باد خنک این دستگاه برده شود، تجربه نخواهد شد!
البته این مورد، نسبت به مواردی که در مورد دو یونیت داخلی و خارجی کولرهای گازی – و تأثیر اخلال در آنها بر روی برودت هوای خروجی دستگاه – ذکر شد، دارای اولویت نیست.
با این حال، میتوان عدم تناسب ظرفیت کولر گازی با متراژ واحد مورد نظر را نیز در زمره دلایل کاهش دمای باد کولر گازی برشمرد.
عدم تناسب مدل و سری کولر گازی خریداری شده با اقلیم محل نصب
این مورد از کمترین احتمال در رخداد کاهش دمای باد اسپلیت برخوردار است و اصولا، در صورتی که دستگاه از فروشگاه معتبر خریداری شود، هرگز نباید رخ دهد.
هر مدل و سری از اسپلیتها برای استفاده از مناطق جغرافیایی خاصی طراحی شدهاند؛ به عنوان مثال کولرهای گازی با کمپرسور T1 برای استفاده در مناطق معتدل و دستگاههای دارای کمپرسور T3 برای نصب در مناطق حارهای و گرمسیری (که بیشینه، کمینه و متوسط دمای متفاوتی نسبت به مناطق معتدل دارند) طراحی شدهاند.
در صورت استفاده از دستگاه مناسب برای مناطق معتدل، در نواحی گرمسیری، بدیهی است که مدل نظر، ککش مناسب برای تأمین سرمای مورد نیاز را ندارد.
سخن آخر در مورد باد گرم کولر گازی در فصول گرم
دلایل و عوامل کاهش برودت هوای خروجی از کولرهای گازی، به همین موارد محدود نمیشوند و قاعدتا دلایل متعدد دیگری نیز وجود دارند که برای بیان آنها به تحریر مقالهای طولانی تر لازم است!
با این حال، در این مقاله سعی شده تا عمومیترین دلایل باد گرم زدن کولرهای گازی مورد بررسی و مطالعه قرار بگیرد.
در صورتی که از باد گرم کولر گازی خود، راهکار عیب یابی و حل مشکل آن، تجربهای دارید، میتوانید آن را قسمت نظردهی – پایین مقاله – مطرح کنید و به تکمیل شدن این یادداشت کمک کنید.